Reyes Magos - Kolme viisasta miestä ja sen päivän pulla <3

Reyes Magos - Kolme viisasta miestä ja sen päivän pulla <3

Vielä tänä päivänä, aikuisena, liikutun edelleen, kun kuuntelen joululauluja, joita lauloimme pienenä. Pohjois-Argentiina on täynnä perinteitä joulun aikoihin ja viimeinen, joka vietetään tänään 5. tammikuuta, on monille lapsille hyvin erityinen, niin kuin se oli minullekin. Nimittäin tänä iltana tapahtuu jotain maagista.

Muistan, kuinka veljeni, siskoni ja minä laitoimme omat kenkäparimme joulukuusen alle, menimme ulos hakemaan ruohoa ja laitoimme vesikulhoja kameleille, jotka olisivat hyvin nälkäisiä ja janoisia matkustaessaan toiselta puolelta maailmaa tuodakseen lahjoja meille ja muille lapsille Argentiinassa. Kun heräsimme seuraavana aamuna, niiden päällä oli lahjat odottamassa meitä.
Maaginen hetki tammikuun viidennen ja kuudennen välisenä yönä, jota jokainen lapsi odottaa Argentiinassa. Silloin kolme Reyes-magos, viisasta kuningasta, Melchor, Gaspar ja Baltazar tulevat tuomaan vielä yhden joululahjan. Perinne perustuu raamatulliseen tarinaan, jossa kolme viisasta kuningasta seuraa tähteä Betlehemiin ja tuovat lahjoja Jeesus vauvalle.
Minä ja sisarukseni yritimme pysyä hereillä pitkään tai ainakin niin muistamme sen. Äiti kertoi minulle myöhemmin, että nukahdimme joka tapauksessa melko pian. Emme halunneet nukkua, koska halusimme nähdä miltä nämä kuninkaat näyttävät, millaisia upeita kimaltelevia vaatteita näillä kolmella viisaalla oli päällä ja millaiset kamelit olivat ja kuinka ne mahtuivat meidän pieneen taloomme.

Maagisten hetkien luominen joulun ympärille kuuluu lapsuuteen, ja juuri näitä upeita hetkiä ja perinteitä monet meistä muistelevat aikuisena. Tänään, tammikuun 5. päivänä, monet lapset yrittävät edelleen olla nukahtamatta, ja huomenna herättyään he ryntäävät joulukuusen luokse ja näkevät ilolla kuinka kaikki ruoho ja vesi on syöty ja juotu, ja he avaavaan vielä sen yhden lahjan innokkaasti.
Muistan myös ajatelleeni usein pienenä, että jos köyhimmätkin lapset saisivat lahjan... meidän naapurustossamme oli useita lapsia, jotka olivat hyvin köyhiä ja kerjäläisiä. Mietin usein, olisiko muilla köyhillä lapsilla edes kotia, johon mennä viettämään joulua... kuinka heillä olisi edes joulukuusi?
Tiedän sen, että monet vanhemmat tekivät suuria uhrauksia, jotta heidän lapsensa heräisivät miellyttävään yllätykseen, niin kuin minunkin vanhempani tekivät joskus kun ajat olivat vaikeat.
Maagiset hetket kuuluvat kaikille.

Tammikuun 6. päivänä syödään Rosca de Reyesia (viisasten miesten pulla), pyöreä kakku, joka on pullataikinaa ja päälle tulee paksua kermaa. Sitä syödään samalla kun poistetaan kaikki joulukoristeet.
Täällä Suomessa joulukuusi heitetään pois ja pakataan joulukoristeet laatikoihin. Joten jos haluat kokeilla joulun päättymisen ihanalla argentiinalaisella maulla, tässä on resepti Rosca de Reyesiimme.

Rosca de Reyes Argentiina
Argentiinassa on perinne syödä Rosca de Reyes joka tammikuun 6. päivänä kolmen kuninkaan päivän kunniaksi. Heillä on erityinen tapa valmistaa se, joka on hyvin yksinkertainen ja loppujen lopuksi tulos on herkullinen ja erittäin silmiinpistävä. Katsotaanpa, miten tämä argentiinalainen Rosca de Reyes valmistetaan.
Ainesosat

500 g vehnäjauhoja
120 cl lämmintä maitoa
30 g hiivaa
125 g sokeria
100 g voita
3 munaa
1 rkl hunajaa
Sitruunan kuorta
Mandariinin kuorta
2 rkl (isoa) vaniljaesanssia
ripaus suolaa
Leivonnaisen kermaa varten
½ l maitoa.
50 g sokeria.
2 rkl vaniljaesanssia
Koristeeksi
4 rkl (isoa) tomusokeria
100 g kirsikoita

Kuinka valmistaa Rosca de Reyes Argentina?
Ensimmäisessä vaiheessa sekoita lämmin maito hiivaan ja hunajaan, liuota kaikki hyvin ja anna levätä 15 minuuttia.
Laita sitten seulotut jauhot suolan kanssa astiaan, sekoita ja siirrä sivuun.
Vatkaa munat sokerin, kuorien ja vaniljaesanssin kanssa 3 minuuttia, lisää hiiva, vatkaa 2 minuuttia ja lisää jauhot.
Lisää voi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja jatka taikinan vaivaamista ja muotoile siitä halutun kokoinen pallo.
Tee leveän kupilla reikä taikinan keskelle (reiän tulee olla leveä!). Kun se on valmis, anna taikinan nousta puoli tuntia.

Taikinan nousemisen aikana valmistetaan leivonnaisen kerma.
Kaikki ainekset sekoitetaan huoneenlämmössä hyvin. Kuumenna ainekset keittolevyllä, kunnes se kiehuu ja muuttuu paksuksi. Tämän jälkeen anna kerman jäähtyä.

Nyt on aika voidella leivonnainen kananmunalla ja sitten kermalla. Voitelun jälkeen laita leivonnainen uuniin noin 25 minuutiksi 180ºC lämpötilaan.
Kun leivonnainen on otettu uunista, sen annetaan jäähtyä. Ripottele päälle sokeria ja koristele viimeisenä kirsikoilla. Rosca de Reyes on valmis!
Takaisin blogiin